-- Borstvoeding --

Het geven van borstvoeding is niet makkelijk, en wanneer je als zwangere vrouw je hierin wil verdiepen kom je om in alle informatie die op je af komt. Maar waar kun je nou echt terecht met al je vragen? Waarom is borstvoeding zo belangrijk? En hoe reageert de omgeving op borstvoedende mama’s?
In deze blog wil ik graag op deze vragen in gaan en hoop ik wat meer informatie en ook ervaringen te kunnen delen met jullie.
De blog zal bestaan uit 3 delen met als eerste deel – Waarom borstvoeding? Het tweede deel zal bestaan uit verschillende verhalen van moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven aan hun kindje(s)
In het derde en laatste deel van deze blog zal ik mijn eigen borstvoedingsavontuur met jullie delen. Een persoonlijk blog welke ik eerlijk gezegd ontzettend spannend vindt om te delen!
Waarom borstvoeding en wat komt er bij kijken?
De eerste melk die je aanmaakt wordt colostrum genoemd, ook wel het “vloeibare goud”
Maar waarom eigenlijk?
De colostrum is zo veel meer dan alleen de eerste voeding voor je kindje. Het zit namelijk vol met belangrijke voedingsstoffen, maar ook antistoffen om ziektes te bestrijden. Zo is het bijvoorbeeld extra belangrijk bij vroeggeboorte om je kindje borstvoeding te geven. De melk is aangepast aan de behoefte van je kindje. Er zitten nog meer voeding- en antistoffen in de melk, deze beschermen bijvoorbeeld de onrijpe darmpjes.
Daarnaast helpt het je baby met zijn eerste ontlasting, doordat de moedermelk een laxerend effect heeft. Pas na ongeveer 5 dagen veranderd het colostrum in romige melk en neemt de hoeveelheid toe.
De moedermelk is compleet afgestemd op de behoefte van je baby en dat zorgt ervoor dat je kindje de eerste 6 maanden voldoende heeft aan uitsluitend borstvoeding. Naast de voedzame melk die ontzettend gezond is voor de baby heeft het geven van borstvoeding ook voordelen voor de mama zelf. Zo heb je bijvoorbeeld minder bloed verlies na de bevalling en ben je sneller terug op je oude gewicht! – Hoe fijn is dat! –
Wanneer je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven komen er bergen met vragen omhoog. Hoe vaak voed je je baby? Kun je teveel voeden? Verschillende houdingen?
Het antwoord op de eerste vraag vond ik erg geruststellend! Een baby drinkt gemiddeld tussen de 8 á 12 keer per 24 uur. Dit lijkt erg veel, maar ook hier geldt dat het compleet is afgestemd op de behoefte van je kindje en je baby natuurlijk de eerste tijd nog maar een klein maagje heeft.
Daarnaast is borstvoeding licht verteerbaar en kun je met borstvoeding niet te veel geven. Het vaak aanleggen is juist belangrijk in de eerste weken om de productie goed op gang te helpen.

Naast het vaak aanleggen is het ook belangrijk verschillende houdingen aan te nemen tijdens het voeden. Iets wat voor mij zelf compleet nieuw was toen de vraag gesteld werd of ik ook al eens de rugbyhouding geprobeerd had “de wat voor houding???” Door je kindje op verschillende manieren te laten drinken kun je uitzoeken wat voor jou en je kindje de meest fijne houding is om te voeden. Door verschillende houdingen af te wisselen ben je er zeker van dat je borsten goed leeggedronken worden en is het voeden voor jullie beide een ontspannen moment. De melkkliertjes in de borst zijn verdeelt over je hele borst, door dus maar in 1 houding te voeden loop je het risico dat er melkkanaaltjes zijn die niet helemaal leeg gedronken zullen worden. Dit kan er voor zorgen dat je meer risico loopt een borstontsteking te krijgen.
Na ongeveer 3 maanden komt bijna elke mama op het punt dat het verlof voorbij is en er weer gewerkt moet worden. Maar hoe combineer je borstvoeding met werk?
Elke voedende moeder heeft wettelijk gezien 9 maanden voed/kolf recht. Dit houdt in dat je de eerste 9 maanden van het levensjaar wettelijk het recht hebt om of naar je baby te gaan om te voeden of het recht hebt om 1/4 van je werktijd te gebruiken om te kolven. Dit is buiten je normale pauze tijden om!! Daarnaast is de werkgever verplicht om een geschikte ruimte voor je in te richten om ontspannen en hygiënisch te kunnen kolven.
Het is verstandig een aantal weken voor je begint met werken al te oefenen met kolven en zo alvast een voorraad op te bouwen.
Vaker kort afkolven heeft meer effect dan minder vaak en lang afkolven. Om te oefenen met de fles wordt aangeraden een fles te gebruiken met een speen welke één klein gaatje heeft. Doordat het drinken uit de fles vaak makkelijker gaat dan live aan de borst kunnen de kindjes meer binnen krijgen dan zij gewend zijn uit de borst te krijgen.
Zoals jullie kunnen lezen komt er best veel kijken bij het geven van borstvoeding!
Ik zou hier een enorm lang stuk over kunnen schrijven.
Maar om concreet antwoord te krijgen op al je vragen of om hulp te krijgen bij problemen waar je tegen aanloopt tijdens de borstvoeding wil ik jullie aanraden contact op te nemen met een lactatiekundige uit de buurt. Zij zijn gespecialiseerd om je te helpen en de juiste voorlichting te geven.
Wist je dat?..
– Bijna elke zorgverzekering in het aanvullende pakket de hulp van een lactatiekundige vergoed.
– Iedere moedermelk een unieke geur heeft, hierdoor herkent een kindje specifiek de melk van zijn eigen mama.
– Bij de meeste moeders de rechter borst meer produceert.
– Een baby die borstvoeding krijgt minder kans heeft op overgewicht.
– Vrouwen die borstvoeding geven minder kans hebben op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker.
– Borstvoeding absoluut geen anticonceptie is!!! Veel moeders menstrueren niet tijden het geven van de borstvoeding, maar dit betekend niet dat je niet vruchtbaar bent.
– Een druppel moedermelk goed helpt tegen bijvoorbeeld een ontstoken oogje.
– Af en toe een badje met moedermelk goed is voor het zachte huidje van je baby.
Geschreven door : Shirley Willems