Geboorte verhaal Philou - Arnhem

Het is 11 januari jl. wanneer ik een berichtje krijg van Dominic. Stiekem maak ik een sprongetje en hoop ik dat mijn gedachte goed zit. En ja hoor! Ik krijg nog voor Dominic en Lysanne bij de verloskundige zijn geweest te horen dat zij hun eerste kindje verwachten. Spannend is het natuurlijk nog wel, aangezien het ontzettend pril is. Ondanks dat, weten zij zeker dat ze dit bijzondere moment vastgelegd willen hebben door mij. Wanneer je iemand kent uit je pubertijd is het extra bijzonder om deze verandering in iemands leven te mogen vastleggen.

We spreken af zodat we alles rondom de geboortereportage kunnen bespreken en we weer eens bij kunnen kletsen. Ondanks dat ik Lysanne nog nooit gezien had, was er direct een klik.De eerste weken heeft Lysanne last van de bekende kwaaltjes, maar halverwege de zwangerschap kan het genieten beginnen. In de weken die volgen, wordt duidelijk dat Lysanne in verwachting is van een dochter. Het klussen in huis kan dan ook eindelijk beginnen. Het kamertje wordt roze gemaakt, de box wordt in de woonkamer gezet en de komst van hun eerste kindje komt steeds dichterbij.

Vanaf week 37 in de zwangerschap word ik na elke controle goed op de hoogte gehouden. Hun meisje ligt er dan ook al helemaal klaar voor om geboren te worden en is volledig ingedaald.
In het geboorteplan wordt duidelijk dat Lysanne goed weet wat zij graag zou willen omtrent de bevalling.

Ik vind het ontzettend mooi wanneer een mama zich voorbereid heeft op wat komen gaat en volledig vertrouwen heeft in het kunnen van haar eigen lichaam. Lysanne kijkt er zelfs naar uit om hun dochtertje op de wereld te gaan zetten en eindelijk te ontmoeten. Dominic is een stuk zenuwachtiger en vindt het maar spannend wat er allemaal komen gaat. Niet gek aangezien zij opgeschrikt worden met een te hoge bloeddruk bij Lysanne en weinig beweging van de baby. Na een controle in het ziekenhuis mogen zij gelukkig weer naar huis en daar rustig afwachten tot hun meisje zichzelf meldt.

5 september..

Ik heb net gegeten, de jongste in bed gelegd en een kopje koffie gezet als ik op mijn telefoon kijk. Dominic heeft mij een afbeelding gestuurd. Wanneer ik de afbeelding open, zie ik direct dat de bevalling begonnen is. Lysanne heeft vanaf 18.00 uur weeën en heeft met de verloskundige afgesproken even te gaan douchen. Dominic vindt het maar eng en schrijft netjes elke wee die Lysanne heeft op. Hij zit op de gang bij hun thuis en hoort alleen af en toe uit de douche een seintje: “Weer één!”
Voor mij is het duidelijk dat de bevalling echt begonnen is. Ik besluit dan ook mijn tas te controleren en alvast richting mijn ouders in Nijmegen te rijden. Zo kan ik daar nog wat slapen mocht het lang gaan duren en verkort ik mijn reistijd met zeker één uur.
Waar Lysanne de afgelopen dagen eigenlijk een beetje klaar was met de zwangerschap, wordt ze nu ineens toch best zenuwachtig. Ondertussen laat Dominic weten dat hij een vuilniszak moet gaan pakken. “Dominic, een vuilniszak?” “Ja, je denkt toch niet dat Lysanne rommel mag maken in mijn auto?” Hier lach ik enorm om en ik wijs hem maar eventjes op het kraampakket waar genoeg matjes in zullen liggen.
Om 21:30 uur geef ik aan dat ik alvast ga rijden. Dominic reageert eigenlijk een beetje verbaasd.
“Nu al? Shir, straks is het vals alarm!”
“Geloof me Dominic, ik denk niet dat dit vals alarm is als ik het blaadje met tijden van de weeën zie.” We spreken af dat Dominic mij even belt na de controle van de verloskundige.
Het is enorm slecht weer als ik op de snelweg rij. Wanneer ik halverwege ben, gaat mijn telefoon.
Dominic is onverstaanbaar en even krijg ik lichte paniek. “Gaat het wel goed? DOMINIC IK HOOR JE NIET!!” Ineens hoor ik lachend: “O sorry, je stond op luidspreker.” De verloskundige is geweest en heeft op verzoek van Lysanne geen inwendig onderzoek gedaan. De weeën zijn zelfs even weggevallen op het moment dat de verloskundige aanwezig was. Ik krijg dan ook te horen dat het misschien toch vals alarm was. Ik besluit om wel door te rijden naar Nijmegen en bij mijn ouders in bed te kruipen. Als ik eenmaal in bed lig, krijg ik na een halfuur een appje binnen: “Lysanne houdt het niet meer, de verloskundige is onderweg.” Ik kleed mij rustig aan en stap de auto in richting het ziekenhuis in Arnhem.
Ik ben iets eerder dan Dominic en Lysanne en wacht ze om 02.00 uur in een stil ziekenhuis op de gang op. Lysanne heeft flinke weeën en mag direct in bad als we op verloskamer 9 aankomen. Er wordt besloten toch inwendig onderzoek te doen en Lysanne doet het ontzettend goed. Zij heeft al 4 à 5 centimeter ontsluiting. Het warme bad doet haar goed, maar de weeën worden steeds heftiger. Lysanne geeft aan de mogelijkheden voor pijnstilling te willen weten, omdat zij dit zo niet heel lang meer vol denkt te houden. Als er om half 4 nog eens gekeken wordt, is het duidelijk waarom het zo ontzettend heftig is voor Lysanne. Ze is in anderhalf uur van 5 naar 8 centimeter ontsluiting gegaan. Tijdens de controle breken de vliezen. Pijnstilling lijkt dus niet meer nodig. De pijn wordt intenser en niet veel later voelt Lysanne al druk. De verloskundige en ik kijken elkaar nog met een lach aan.. Een eerste kindje krijgen en dan zo snel en zo goed bevallen is echt bijzonder!
De laatste controle wordt gedaan om 04.00 uur. Volledige ontsluiting. Lysanne mag dan toegeven aan wat haar lichaam haar aangeeft.
In bad lijkt het persen niet heel goed te gaan en er wordt voor gekozen om Lysanne naar bed te verplaatsen. Hier luistert ze enorm goed naar de aanwijzingen van de verloskundige.
Niet veel later mag Dominic hun dochter aanpakken. Een lief klein meisje wordt geboren met de naam Philou. Achter mijn camera laat ik stiekem een traan.

Wat is het toch keer op keer bijzonder om bij dit intieme moment aanwezig te zijn, al helemaal als je iemand al zo lang kent. Al snel vraagt Dominic mij om zijn moeder te bellen. Na 12 jaar heb ik haar nummer alleen niet meer. Voor ik het weet sta ik met zijn telefoon in mijn handen om zijn moeder te bellen met het nieuws dat zij voor het eerst oma geworden is. Rita is nog half slaapdronken en kan niet goed beseffen dat haar kleindochter al geboren is. Zij kleden zich om en komen richting het ziekenhuis. In het ziekenhuis zitten de ouders van Lysanne en haar broertje ook al vol spanning te wachten. Zij hebben ruim anderhalf uur gereden vanuit Friesland met de gedachte dat hun dochter/zus hard aan het werk was om hun kleinkind en nichtje op de wereld te zetten.
De reactie wanneer Lysanne haar vader binnenkomt, is dan ook onbetaalbaar.
Iedereen kan eindelijk na lang wachten hun prachtige kleindochter en nichtje ontmoeten. Philou is in een ontzettend warme familie terechtgekomen.
Als ik de liefdevolle eerste momenten met familie heb vastgelegd, is het tijd om hun alleen te laten.

Lieve Dominic & Lysanne,

Nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige dochter. Wat mogen jullie trots zijn op elkaar. Bedankt voor jullie vertrouwen. Het was een fantastische bevalling om bij te mogen zijn. Ik wens jullie al het geluk van de wereld toe!

Liefs, 
Shirley – 

error: Inhoud is eigendom van Lifa fotografie!
WhatsApp chat